Header Weerstand
Uitgelicht

Omhoog met die weerstand!

Door: Lot
9/01/2017

’s Winters heeft iedereen het maar over je weerstand en dat je die vooral hoog moet houden. Maar waarom? En hoe doe je dat?

Weerstand: hoe zit het nou precies?

Je ‘weerstand’ is eigenlijk maar een vaag begrip. Wat er in de volksmond mee wordt bedoeld, is de mate waarin je lichaam zich kan weren tegen virussen en bacteriën. Als het goed zit met dit afweersysteem, worden deze indringers snel herkend en afgevoerd.

Is het tijdelijk wat slechter gesteld met je weerstand, bijvoorbeeld door stress, slaapgebrek of slechte voeding, heb je meer kans op infecties zoals griep of verkoudheid. Die kans is in de wintermaanden sowieso meer aanwezig, omdat virussen goed gedijen bij kou en mensen meer binnen zijn, dichter op elkaar zitten en dus vaker virussen en bacteriën uitwisselen. Kijk, en dán komt een goede weerstand goed van pas.

Werken aan je weerstand

De beste manier om je weerstand te boosten is zorgen voor genoeg ontspanning, slaap, beweging en gezonde voeding. Heb je het idee dat je daar wel wat support bij kunt gebruiken, kun je kiezen uit allerlei supplementen of preparaten. Sommige vullen vitaminen- en mineralentekorten aan, sommige zorgen voor meer (nacht)rust en er zijn er ook die je de energie geven om actiever te zijn.

Eerste hulp bij stress

Van bepaalde plantenextracten is bewezen dat ze een kalmerend effect hebben in stresssituaties en bij innerlijke onrust. Valeriaan bijvoorbeeld, maar ook passiebloem en basilicum. Ze worden verwerkt in tabletten, siropen en zelfs thee.

Vitamineshot

Supplementen met een mix van vitamine C, D en B, aangevuld met mineralen als zink, koper en magnesium en eventueel echinacea (een kruid met een immuunsysteem-activerende werking) laten je weerstand pijlsnel stijgen. Handig als je een verkoudheid voelt opkomen of wanneer iedereen om je heen geveld is door de griep.

Verhoog Je Weerstand Inarticle

Slaap lekker

Ook in veel slaapbevorderende supplementen vind je het rustgevende valeriaan, vaak samen met hopextract om goed uitgerust wakker te worden. Slaap je nachten achter elkaar slecht, valt een supplement met melatonine te proberen. Dit stofje wordt door je eigen lichaam aangemaakt onder invloed van licht. Of beter gezegd, de afwezigheid ervan. Zodra het donker wordt gaat de melatonineproductie omhoog, waardoor je slaperig wordt. Een melatoninetabletje helpt je weer in dit natuurlijke bioritme te komen.

In actie

Net zoals het ene plantenextract voor een ontspannen gevoel zorgt, zorgt het andere voor meer energie. Voorbeelden zijn aloë vera, ginseng en rozemarijn. Supplementen en drankjes op basis daarvan kunnen al een hoop doen tegen vermoeidheid en lusteloosheid, net als een warm bad met verkwikkende olie.

Nog niet fit genoeg? IJzer en vitamine B, vooral B2, B3, B6 en B12, staan ook bekend om hun energieopwekkende eigenschappen.

Author Lot
Lot