Header 1 Gezichtsreiniging
How to

Welke gezichtsreiniger gebruik je voor welk huidtype?

Door: Conny
26/07/2017

Gezichtsreinigers zijn er in alle soorten en maten, zodat je altijd een product vindt dat bij je past. Om te bepalen welk type gezichtsreiniger het beste bij jouw huid past, geven we je hier wat tips die je zoektocht naar ‘the one’ makkelijker maken.

Welk huidtype heb je?

Allereerst is het slim om je huidtype te bepalen. De beste manier om erachter te komen wat je huidtype is, is door een huidanalyse te laten doen bij een prof (bijvoorbeeld bij een vestiging van Dermalogica), dit noem je ook wel face mapping of skin mapping. Skin experts checken je huid onder een vergrootglas en zien precies welke zones in je gezicht behoefte hebben aan welke huidverzorging. Hier wordt dus niet alleen het huidtype bepaalt, maar ook de huidconditie. Wil je zelf bepalen welk huidtype je hebt? Dan gelden de volgende regels als richtlijn:

 • Voelt je huid droog en trekkerig aan en heb je vaak last van ruwe plekjes?
  Dan heb je een droog huidtype.
 • Voelt de huid op je wangen vaak droog aan en gaat je T-zone (voorhoofd, neus en kin) glimmen gedurende de dag?
  Dan heb je een gecombineerd huidtype.
 • Voelt je huid meestal soepel aan en heeft deze de neiging tot snel glimmen?
  Dan heb je een vet huidtype.
 • Raakt je huid snel geïrriteerd en kun je niet zomaar van alles op je gezicht smeren?
  Dan heb je een gevoelig huidtype.

In principe staat er altijd duidelijk op de verpakking van een gezichtsreiniger voor welk huidtype deze bedoeld is. Door diverse manieren van reinigen te ervaren, kom je erachter welk product het best bij jou past. Het is dus een kwestie van uitproberen.

Sfeer Gezichtsreiniging

Met water of zonder water?

Een belangrijk iets om jezelf af te vragen is of je liever reinigt met water of zonder water? Op die manier kan je gerichter zoeken naar een cleanser die bij jou past. Denk niet dat met water reinigen alleen geschikt is voor een vette of gecombineerde huid, want er zijn ook crèmige reinigers die je met water gebruikt voor een droge of gevoelige huid.

Gel cleanser of facewash

Een facewash of gel cleanser is meestal doorzichtig en wordt gebruikt in combinatie met water. Door het water ontstaat er een schuimend laagje tijdens het inmasseren en hierna spoel je je gezicht weer af onder de kraan of douche. Dit type reiniger is zeer geschikt voor de vette of gecombineerde huid.

Reinigingscrème

Reinigingscrème is een soort facewash voor de droge of gevoelige huid. De crèmige textuur verandert niet in schuim, maar in een soort fluid waarmee je je gezicht reinigt. Afspoelen met water en je bent helemaal fris.

Sfeer 2 Gezichtsreiniging

Cleansing balm

Cleansing balm is relatief nieuw. Sinds een paar jaar zijn reinigingsbalms over komen waaien uit Azië en steeds populairder geworden. Het idee van een balm is dat het je zintuigen prikkelt tijdens de gezichtsmassage terwijl je vuil en make-up van je huid af af laat 'smelten'. Meestal reinig je niet met een plens water, maar met een hydrofiele doek die je warm en vochtig maakt, zodat de balm (en dus vuil en make-up) van je huid af worden ‘gestoomd’. Geschikt voor de droge, gevoelige en gecombineerde huid. Je bent wat langer bezig, maar het is ook gelijk een moment voor jezelf.

Cleansing oil

Een cleansing oil gebruik je in combinatie met water en verandert in een milde facewash wanneer je je gezicht ermee reinigt. Het voordeel van een cleansing oil is dat het je huid niet ‘stript’ zoals een facewash of gel cleanser soms doet. Huideigen oliën blijven dus behouden, waardoor de huid beter in balans blijft. De cleansing oil is fijn voor de droge of gevoelige huid.

Sfeer 3 Gezichtsreiniging

Reinigingsmelk of lotion

Een reinigingsmelk, lotion of cleansing milk is een vertrouwde manier van reinigen die al sinds jaar en dag bestaat. Je doet wat milk op een watje en reinigt hier je gezicht mee. Je hebt dus geen water nodig en dat maakt het makkelijk om de reinigingsmelk overal te kunnen gebruiken. Als je veel make-up gebruikt, ben je soms wel drie watjes verder voordat je huid schoon is.

Micellair water

Micellair waters zijn iets van de laatste jaren. Het lijkt op een toner of tonic, want het is ook doorzichtig en je gebruikt het met een watje. Maar de micellen die in dit water zitten, trekken vuil, vet en make-up aan als een magneetje. Hierdoor reinigt micellair water effectief en snel en kun je er vaak ook je oogmake-up mee verwijderen. Inmiddels is micellair water er ook voor ieder huidtype.

Sfeer 4 Gezichtsreiniging

Make-up reinigingsdoekjes

Weinig tijd en toch je gezicht schoonmaken? Make-up reinigingsdoekjes zijn ideaal om je gezicht even snel te reinigen. Handig na een avondje stappen of op vakantie tijdens het kamperen. Deze doekjes reinigen niet zo intensief als de producten die we eerder noemden, maar beter iets dan niets. Er zijn ook make-up reinigingsdoekjes met micellair water erin verwerkt. Handig om je gezicht mee op te frissen na het sporten!

Tonic of toner

Een tonic of toner is bedoeld als laatste stap van het reinigen. Door een milde toner of tonic op een watje te gebruiken, verwijder je restjes van zeep, make-up en vuil van je gezicht. Toners of tonics zijn er voor ieder huidtype, gebruik er in elk geval nooit een die alcohol bevat, want dit irriteert de huid en droogt deze uit. Na de toner kun je je gezichtscrème aanbrengen.

Author Conny
Conny