Header Leesbrillen
Uitgelicht

Tijd voor een trendy leesbril: welk brilmontuur past bij jou?

Door: Conny
18/09/2017

Een leesbril: op een bepaalde leeftijd ontkom je er niet aan. Je ogen worden slechter en om goed te kunnen lezen, heb je er nu echt één nodig. Gelukkig zijn ze verkrijgbaar in hippe uitvoeringen, zodat je er altijd stylish uitziet terwijl je de kleine lettertjes leest.

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Veel mensen merken dat ze na hun veertigste minder makkelijk lezen. Rond die leeftijd worden de weefsels van de ooglens minder flexibel en dat heeft invloed op hoe scherp je kunt zien. Wanneer je merkt dat je een tekst ver van je af moet houden om het goed te kunnen lezen of wanneer je in het licht moet gaan staan, dan is het tijd voor een leesbril. Ook kun je last hebben van hoofdpijn en vermoeide ogen door het moeilijk kunnen focussen op de tekst. Wanneer je je leven lang al een normale bril of lenzen draagt, kun je deze achteruitgang ook opmerken. Een kenmerk is bijvoorbeeld je bril vaker afzetten om iets van dichtbij te kunnen zien. Wat een leesbril doet, is de scherpte compenseren, zodat je dingen van dichtbij ook weer goed kunt zien.

Is een standaardleesbril geschikt voor iedereen?

Door een oogmeting bij de opticien of optometrist weet je welke sterkte jouw leesbril moet hebben. Ook kan daar worden uitgesloten dat het gebrek aan scherp zien komt door een medische afwijking. Wanneer je weet welke sterkte je moet hebben, kun je een geschikte leesbril uitkiezen. Bij een standaard leesbril is de sterkte van het linker- en rechterglas altijd gelijk, maar een leesbril op maat heeft glazen die afgestemd zijn op de behoefte van je ogen. Probeer eerst eens een standaard leesbril, voordat je kiest voor een dure, op maat gemaakte leesbril.

Sfeer Leesbrillen

Welk montuur bij welke gezichtsvorm

Misschien draag je al jaren een bril en weet je precies welk montuur je goed staat, maar wanneer je voor het eerst in je leven ‘aan de bril’ gaat, is het handig om vooraf te weten welke modellen goed bij jouw gezichtsvorm passen.

Een rond gezicht

Zachte hoeken en rechthoekige monturen passen goed bij jouw gezicht. Het strakke en rechthoekige compenseert de ronde vorm van je gezicht. Gekleurde monturen geven je look een speelse touch. Probeer ronde monturen te vermijden, evenals oversized monturen die je gezicht ronder laten lijken.

Een hoekig gezicht

Ga voor een ovaalvormig of rond montuur, dat niet te breed is. Zo lijkt je gezicht langer en minder hoekig. Je kaaklijn lijkt zachter en de focus ligt op je ogen. Vermijd vierkante modellen, want die zorgen ervoor dat de verhoudingen uit balans zijn.

Een hartvormig gezicht

Het doel is om de aandacht af te leiden van het brede gedeelte van je gezicht aan de bovenkant. Dit doe je door te kiezen voor een montuur dat wat ‘zwaarder’ is aan de onderkant, zodat de aandacht op het onderste gedeelte van je gezicht komt te liggen. Lichte monturen in zachte kleuren passen het beste bij dit type gezicht. Probeer aviator modellen te vermijden, want die leggen juist de focus op je hartvormige gezicht.

Een ovaal gezicht

Wie een ovaal gezicht heeft, heeft geluk bij het uitkiezen van een leesbril: bij dit type gezicht passen namelijk uiteenlopende monturen. Amandelvormige monturen of monturen die net zo wijd of wijder dan het breedste gedeelte in je gezicht zijn, staan je heel goed. Hele smalle monturen zijn minder flatteus, dus probeer die uit de weg te gaan.

Een lang gezicht

Een langer gezicht leent zich goed voor aviator monturen, aangezien ze de illusie van een breder gezicht geven. Andere modellen die meer diep dan breed zijn, zijn ook een optie voor wie een lang gezicht heeft. Minder geslaagd zijn smalle en rechthoekige monturen, want die laten je gezicht langer lijken.

Wil je zien welke leesbrillen er allemaal verkrijgbaar zijn bij bol.com? Check ze hier!

Author Conny
Conny