Header Make Up Sponsjes
Uitgelicht

Blend it als een pro – zo word je wijs uit al die make-upsponsjes

Door: Lot
1/02/2017

Van de doorsnee wegwerp ‘wedges’ tot het revolutionaire blending ei: een make-upspons helpt je snel aan een egale teint, natuurlijke blossen en meer.

De old school spons

Make-upsponsjes van het eerste uur, zoals de driehoekige en de platte ovale exemplaren, zijn nog steeds in trek. De prijs is fijn en je gooit ze na gebruik weg, wat ze tot perfect reisgezelschap maakt. Minpuntjes: het gebruik ervan is nou niet bepaald duurzaam en omdat ze veel product absorberen kan het resultaat een tikje streperig uitpakken. Tip: bevochtig dit soort sponsjes altijd even voor gebruik, dat maakt blenden makkelijker.

De curvy spons

Het grootste voordeel van sponsjes met een wulps zandloperfiguur is dat je er alle kanten mee op kunt qua dekking. Wil je een licht, amper zichtbaar laagje foundation (of ander vloeibaar product voor je teint) aanbrengen pak je hem vast bij de bolle onderkant. Voor meer dekkingskracht draai je hem juist om. En dankzij de ‘spitse’ top zijn doorgaans lastig te bereiken plekken (neusvleugels bijvoorbeeld) ook nauwkeurig mee te nemen. Wat je ook doet, door de ronde vormen ligt hij lekker in de hand en hou je de controle tijdens het aanbrengen.

''Zo hanteer je een blending sponge: breng wat product aan op de rug van je hand, duw de (vochtig gemaakte) spons er al deppend in ga hiermee over je huid op een manier die ‘stippling’ wordt genoemd – visagistenjargon voor deppen met lichte druk. Dit zorgt ervoor dat je make-up al tijdens het aanbrengen geblend wordt, wat een heel naturel egaal huidje oplevert.''

In Article Make Up Sponsjes

Het ei

Beautyblender kwam er als eerste mee, maar inmiddels hebben ook een heleboel andere merken hun eigen ‘ei’. De bovenkant pakt moeilijk bereikbare plekken mee, de bolle onderkant leent zich goed voor grote oppervlakten. Na natmaken zwelt dit sponsje op (hierdoor komt je make-up straks niet ín de spons terecht, maar blijft het erop liggen – scheelt verspilling), waarna je het overtollige water eruit knijpt (hoe vochtiger, hoe transparanter de finish) en je er elk vloeibaar basismake-upproduct perfect gelijkmatig mee aanbrengt. Niet alleen foundation, maar ook bronzers, primers en crèmeblushes. En in het geval van de originele beautyblender zelfs formules op mineralen- en poederbasis. Beautyblender heeft haar assortiment sponsen trouwens flink uitgebreid de laatste tijd: zo is er een speciaal voor het aanbrengen van bronzers, selftanners en longwear make-up, een mini-eitje waarmee je moeiteloos de huid rondom je neus en bij je ogen egaliseert en highlights aanbrengt, een wat groter exemplaar dat ook geschikt is voor serums en crèmes en een kleiner, platter en puntiger ‘ei’ dat het aanbrengen van eyeliner vergemakkelijkt.

De miracle spons

Miracle sponges zijn bol aan de ene kant en afgevlakt aan de andere, dus multi-inzetbaar. Reserveer de brede bolling voor het aanbrengen van foundation, crèmeblush en (vloeibare) bronzer, de tapse hoek voor het gedetailleerde werk zoals het verdoezelen van donkere kringen en oneffenheden met concealer, en de platte zijkant voor contouren en sculpten. De miniversies zijn trouwens ideaal om make-upuitschieters te herstellen (gebruik ze droog) en harde lijnen te vervagen (maak een beetje vochtig).

De sponskwast

Voor een in alle opzichten vlekkeloze make-up, neem een sponskwast. Geeft een lichte, natuurlijke finish en geen vieze vingers. Tenzij je toch iets meer dekking wenst, dan pak je het sponsje gewoon alsnog vast om foundation, concealer, blush of bronzer (op crèmebasis) steviger in je huid te deppen.

Author Lot
Lot