Medisana Header Juiste
Nieuws

Skip de winterdip met Medisana

Advertorial
Door: Lot
29/10/2018

In de zomer ben je het zonnetje in huis, maar herfst/winter daalt je humeur tot het nulpunt. Herkenbaar? Ga in lichttherapie. De zonlichtsimulerende lampen van Medisana behoren tot de allerbeste. Ondanks hun flinke lichtintensiteit zijn ze energiezuinig, flikkervrij en opvallend stil.

SAD in de winter

Er wordt vaak lacherig over gedaan, maar een winterdip of winterdepressie is voor velen een harde werkelijkheid. Er bestaat zelfs een medische term voor: Seasonal Affective Disorder (afgekort SAD), ofwel een seizoensgebonden affectieve stoornis. Vooral in noordelijke landen hebben veel mensen last van sombere gevoelens, prikkelbaarheid en extreme vermoeidheid als de dagen korter worden. Zodra de winter voorbij is en de dagen gaan lengen verdwijnen deze verschijnselen weer.

Over hoe zo’n winterdip precies ontstaat bestaan verschillende theorieën, maar inmiddels weten we dat een verstoorde biologische klok een grote rol speelt. Als je interne klok niet gelijk loopt met de échte klok (en dat komt steeds meer voor omdat we minder buiten komen en minder daglicht tot ons nemen), kun je je continu moe en verre van happy gaan voelen.

Ga maar na: je lichaam is op een donkere winterochtend nog lang niet toe aan wakker worden, maar daar trekt je wekker zich om zeven uur niks van aan. Dus sleep je jezelf uit bed en vervolgens de dag door, waarna het hele feest de ochtend erna opnieuw begint.

Lichtpuntjes

Voel jij je jaarlijkse dip al aankomen? Weet dat je er iets aan kunt doen. Veel SAD patiënten zijn geholpen met lichttherapie, omdat dit je biologische klok weer gelijk kan zetten aan de gewone tijd en je minder last hebt van depressieve gevoelens. Door een keer per dag twintig tot dertig minuten te ‘baden’ in het licht van een daglichtlamp, krijgt je lichaam de energie waar het zo naar snakt in de donkere maanden. Eigenlijk precies wat de zon de rest van het jaar doet.

Een van de beste zonlichtsimulerende lampen zijn die van Medisana. Ondanks hun flinke lichtintensiteit zijn deze (gecertificeerd medische) apparaten energiezuinig, flikkervrij en opvallend stil. Er is een compacte variant, de LT 460, die je makkelijk overal mee naar toe neemt, een middelgroot exemplaar (LT 470) en een grote, extra krachtige variant, de LT 480. Allemaal hebben ze een ingebouwd UV-filter en een uitklapbare steun, zodat je ze ook aan de wand kunt monteren.

Wake me up, light

Stel, je hebt slechts een lichte vorm van winterblues: je humeur heeft weinig te lijden tijdens de donkere dagen, maar man, wat is het moeilijk om ’s ochtends je bed uit te komen. Doe jezelf een lol en neem een wake-up light. Zo’n lamp begint dertig minuten voor je gewekt wilt worden langzaamaan steeds feller te stralen, zodat je lichaam zich (net als in de lente en zomer) rustig kan voorbereiden op wakker worden. Zo sta je veel relaxter en vol energie op.

Deze Medisana wake-up lights komen met verschillende zachte wellnesskleuren en rustgevende wektonen om uit te kiezen, zoals de branding van de zee, tjirpende krekels of een kabbelende beek. Ook kun je wakker worden bij het geluid van een radiozender.

Die laatste WL 460 helpt je trouwens ook om lekker in slaap te vallen: er zit een roodlicht-functie op die de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, activeert.

Daarnaast hebben de Medisana 45105 WL 450 Lichtwekker of de Medisana WL 460 Wake-Up Light een MP3 aansluiting, waarop je je eigen muziek kan aansluiten.

Author Lot
Lot