Img 1496
Interview

Yentl Keuppens: over haar gevecht met anorexia en haar beautyfavorieten

Door: Juul
13/01/2017

Yentl Keuppens (23) was verslaafd aan controle over haar lijf én haar gevoelens. Verslaafd aan het idee dat ze de magerste moest zijn. Op haar achttiende had ze een abonnement op het ziekenhuis en wist ze niet meer hoe honger voelde. Het beest anorexia had haar in zijn greep. Op haar dieptepunt woog ze 25 kilogram. In haar boek ‘100% Yentl’ vertelt de Vlaamse over het leven achter de perfecte selfie, en over het gevecht dat ze geleverd heeft om de inspirerende jonge vrouw te worden die ze vandaag is. Ze geeft in haar boek tips over hoe je een positief zelfbeeld krijgt én je lijf en geest in balans houdt. Ze vertelt ons over haar boek én beautyrituelen.

100% Yentl

Wat deed je er toe besluiten een boek over jouw verhaal te schrijven?
"Ik wou heel lang mijn probleem voor mezelf houden. Mijn omgeving wist natuurlijk al hoe de vork in de steel zat en wat me jaren in de ban hield. Maar de buitenwereld wist niet echt iets hierover. Ik vond het belangrijk dat ik in een realityreeks als Pink Ambition de échte Yentl liet zien. De Yentl waar het nu super goed mee gaat, maar ook de Yentl die door een toch wel zware periode is gegaan. Het speelde al langer om een boek te schrijven. Ik studeerde Journalistiek, Copywriting en Scenario. Maar ik had nooit gedacht dat het een boek over mezelf zou zijn."

Wat wil je bereiken met 100% Yentl?
"Een eerlijk en open verhaal. Een verhaal dat mensen op een luchtige manier doet nadenken. Nadenken over eigen problemen, maar ook over de toekomstplannen. Je leeft maar één keer en door m’n zware periode wil ik bucketlistwise leven én doen waarvan ik droom. Een eetstoornis is enkel op te lossen wanneer je zelf gelooft in beterschap. Wanneer je durft te praten. Wanneer je durft los te laten. Het is een blijvend werkend proces, maar het deed me deugd open kaart te spelen. Ook voor mezelf."

Over naar beauty: wat zijn je favoriete beautyproducten voor gezicht, huid & haar?
"Voor mijn gezicht volg ik momenteel een kuur van Ikari. M'n huid voelt veel zachter. Ik had vaak last van allergische reacties op bepaalde producten die ik moest testen voor m'n blog. Ikari heeft perfect ingespeeld op m'n wensen en blijft m'n huidverbetering mooi opvolgen. Voor mijn haar zweer ik bij de producten die m'n kapper De Corbie aanraadt. Meestal ga ik voor Kevin Murphy, de Blonde Angel omdat ik nu echt heel blond ben. Daarnaast ook Redken en Gold. Mijn favoriete make-up merken zijn dan weer Nee make-up, Urban Decay, Evagarden, MAC, Smashbox en Sisley. Bodylotion en scrub zijn zonder twijfel van Rituals, al begin ik meer en meer producten van Yves Rocher hoog in het vaandel te dragen."

Wat is het ene beauty product waar je nooit zonder zou kunnen?
"De lipgloss van de lijn van Ariana Grande van MAC. Perfectie! Ik vind een lipgloss altijd leuk om te dragen. Simpel, nude kleur vaak en vooral blinkend. Als het maar blinky is!"

‘The only number that would ever be enough is 0. Zero pounds, zero life, size zero, double-zero, zero point. Zero in tennis is love. I finally get it.’

Yentl Keuppens

Wat is je dagelijkse skin care regime?
"Ik volg een specifieke kuur met de producten van Ikari. Ze zijn super! Bestaande uit verschillende crèmes, serums, lotions en cleansers. Ze stellen een soort schema op, dat ondertussen een maandje in de badkamer ligt te pronken. Top!"

Wat is je everyday make-up routine?
"Reinigen van het gezicht eerst, met de producten van Ikari. Daarna smeer ik m'n dagcreme en/of serum. Ik gebruik ook oogcreme van Yves Rocher dagelijks. M'n primer is er eentje van Smashbox, de foundation daarna die ik maar licht aanbreng is dan weer van Sisley. Blush en highlighter gebruik ik van het nieuwe paletje van Nee-Make up. Zo'n paletje dat makkelijk mee te nemen is en waar je meteen alles voor je gelaat tesamen hebt. M'n ogen doe ik vaak met de make-up van Urban Decay: ofwel let nude kleuren ofwel het Moondust palet met glitters. Za-lig. De eyeliner van Evagarden gebruik ik om mijn ogen af te werken en nadien de volume mascara van MAC. Waterproof gebruik ik vaak omdat ik lenzen draag en ik toch vaak onbewust traan. Maar hey, op lazy sundays draag ik gewoon geen make up en laat ik een maskertje en een vette crème langer intrekken. Detox!"

Heb je een beauty icoon?
"Goh, moeilijk. Ik vind Shay Mitchell wel top. Ze wordt trouwens het gezicht van Smashbox."

Wat is je favoriete parfum? Wissel je ook af per seizoen? Zo ja; welke parfums voor welk seizoen?
"Ik heb onlangs m'n eigen parfumboxen gelanceerd. Vijf geuren die me deden terugdenken aan positieve momenten uit het verleden. Ik ben er speciaal voor naar Frankrijk gereisd. Ik wou kijken hoe de samenstellingen waren. Unieke ervaring trouwens! De flesjes zijn vijf proefbuisjes in een carrousel geworden onder bijvoorbeeld de naam "Just for a working day", "Just for the perfect date". Ben er super trots op!"

Kan me voorstellen dat je wel eens in aanraking komt met professionele make-up artiesten. Zijn er tips & tricks die je van hen geleerd hebt en je nu zelf toepast? Zo ja, welke?
"Keratine, een proteïne, is een belangrijk component van onze haren en nagels. Door proteïnerijke voeding te eten, vul je de keratinevoorraad aan en maak je je haar gezonder en sterker. Daarnaast ben ik ook een herfsttype en vind ik spelen met kleur enorm belangrijk. Dat deed ik niet alleen met m’n Little Fortune collectie, maar ook met mijn make-up. Dat is mede dankzij de tips van kenners, waar ik echt naar opkijk.

Een foundation met een warme, beige kleur staat mij het best, net als oranje en donkerbruine tinten. Ik vermijd zuiver wit, en kies steeds voor een warm kleurenpalet met aardetinten. Ik hou van goud en dat laat ook mijn kleurenpalet toe. Goud mag een beetje mijn ondertoon zijn, die ik versterk met een donkerbruine mascara. Mijn lipstick is vaak nude, wanneer de focus op m’n ogen ligt. Al hou ik ervan om effe buiten de spelregels te kleuren én te kiezen voor een knalroze lipstick. Ook van de Ariana-collectie van MAC trouwens. Noem me maar een fan van MAC."

Je hebt zelf ook een blog ‘Just Yentl’. Wat kan je op je blog vinden en wat is de reden dat je hiermee bent gestart?
"Het was m’n eindwerk op school, maar toen had ik nog een andere blog. Een blog waar ik mezelf heb leren kennen. Eigen schrijfstijl, eigen fashionstijl, eigen thema’s die me inspireren. Het was een zoektocht van vijf jaar om goed te weten wat ik wou brengen, waarover ik oprecht ga schrijven, welke producten en merken ik oprecht top weet te vinden,… Ik postte vijf jaar geleden haast nooit een foto van mezelf, omdat ik zo onzeker was. Door te bloggen bloei ik open. Ik heb een hobby waar ik zowel schrijven als mode in kan combineren. Ik had begin dit jaar het gevoel dat ik écht iets wou brengen. Iets gewoon van mezelf. Iets waar ik zelf achtersta. En vandaar gewoon Yentl, oftewel Just Yentl. Een gloednieuwe eigen blog onder het motto: ‘this is me’."

Nu je boek zo ontzettend goed loopt, wil je nog een tweede boek gaan schrijven? Zo ja, waarover?
"Eventjes genieten van de leuke feedback op dit boek hoor. De lieve woorden en mailtjes van mensen doen me zoveel deugd, dat ik daar voor de volle “100procent” van wil genieten."

Juul1
Juul