Verbranden Door Zonnen
Uitgelicht

Niet de ‘burn’, wel de ‘tan’: zo voorkom je zonverbranding

Door: Lot
25/04/2017

De zon heeft ook heus haar goede kanten: ín je lijf zorgt het voor meer serotine en endorfine (gelukshormonen) en vitamine B en D (goed voor je botten en immuunsysteem), óp je lijf voor een sexy tan – mits je geniet met mate. Vier manieren om zonverbranding te voorkomen:

Prepmiddelen

Al voor je zonvakantie begint kun je de kans op verbranden minimaliseren. Bijvoorbeeld door de weken ervoor meer antioxidantrijke voeding op het menu te zetten, denk aan tomaten, paprika, perzik, wortels, mango’s en groene bladgroente. Antioxidanten verhogen van binnenuit de weerbaarheid van je huid tegen zonschade (waaronder verbranding), vandaar. Vooral aan vitamine C heb je een goede warming up, dat gaat door de zon uitgelokte hyperpigmentatie tegen.

Bouwen aan een hogere zonweerstand kan trouwens ook met kant-en-klare voedingssupplementen of door het dagelijks smeren met een ‘tan activator’. Zo’n formule stimuleert de natuurlijke pigmentaanmaak van de huid ter voorbereiding op de zon, zodat die straks minder gevoelig reageert op zonlicht, minder snel verbrandt en ook veel mooier en dieper bruint.

Fake-zonnen helpt niet

En dan nog even dit: voorbruinen onder de zonnebank om verbranden te voorkomen heeft totaal geen zin. Zonnebanken zenden vooral UVA-straling en amper UVB-straling uit. UVA-licht zorgt voor een tijdelijke bruining van het pigment dat al in de huid aanwezig is, in tegenstelling tot UVB-licht. Alleen UVB-licht kan de hoeveelheid pigment laten toenemen en zo voor een natuurlijke verbrandingsbuffer zorgen (zie ook meer informatie over huidziekten).

Check de UV-index

Iedereen snapt dat er op een hete, onbewolkte dag gesmeerd dient te worden. Maar UV-stralen dringen dwars door wolken heen, waardoor je ook op minder zonnige dagen of bij lagere temperaturen kunt verbranden. Dat heeft alles van doen met de zonkracht, ofwel de hoeveelheid ultraviolette straling in zonlicht die de aarde bereikt. Deze intensiteit kun je checken aan de hand van de UV-index die overal ter wereld elke dag, soms zelfs elk uur, wordt bepaald.

In Nederland wordt dit onder andere gedaan door het KNMI, voor internationale bestemmingen zie bijvoorbeeld Sunburn. Een UV-index van 3 of hoger? Dan is het wijs om je aan onderstaande smeerregels te houden en regelmatig de schaduw op te zoeken. In ieder geval tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon op haar felst is.

Zonnen En Verbranden

Gouden smeerregels

De meeste ken je waarschijnlijk al, maar we gooien ze er toch nog even in:

  • Breng je zonnebrandcrème aan twintig tot dertig minuten voor je de zon ingaat. Zo lang duurt het voor de filters erin actief zijn.
  • Smeer je elke twee uur en steeds na het afdrogen of transpireren opnieuw in (ook als je een hoge factor gebruikt of een waterproof formule) en doe dat royaal: pas dan biedt een zonnecrème de beloofde bescherming. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat de meesten van ons slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid product aanbrengen, met alle verbrandingsrisico’s van dien. Reserveer een eetlepel voor elke arm of elk been, twee eetlepels voor de voor- en achterkant van je romp en een halve theelepel voor je gezicht. Vergeet ook minder voor de hand liggende plekken niet, zoals je oren, lippen, voeten en decolleté.
  • Zuinig aan doen met je flacon zonnebrand is sowieso nergens voor nodig. Na een jaar zijn de filters erin minder stabiel en ben je dus minder beschermd tegen zonschade, waaronder verbranding.
  • Kies een product dat zowel UVA- als UVB-protectie biedt. De SPF (sun protection factor) zegt alleen iets over de mate waarin beschermd wordt tegen UVB-straling, verantwoordelijk voor verbranding. Het filteren van UVA-stralen is net zo belangrijk, want die zorgen voor vroegtijdige veroudering. Beide typen stralen kunnen bovendien huidkanker veroorzaken. Of een formule ook UVA-filters bevat, wordt op de verpakking aangegeven met het UVA logo (UVA met een cirkel eromheen) of de vermelding ‘broad spectrum sunscreen’.

Vind jouw ideale SPF

Via deze keuzehulp met zonbescherming kom je er snel achter met welke zonproducten jouw huidtype verzekerd is van de beste bescherming. Tip: kies met een zeer lichte, gevoelige huid voor filters op basis van zinkoxide en titaniumdioxide (minder irriterend), met een lichtgetinte huid voor formules vol vitamine C (voorkomt de vorming van pigmentvlekjes) en met een donkere huid (is van nature wat vetter) voor een olievrij product.

Scoor zonproducten met voordeel

Nog t/m 30 april geldt de 1+1 gratis actie op de complete Nivea Sun range. Van 8 t/m 21 mei is deze actie geldig op het hele zonassortiment van Biodermal. Precies op tijd voor de eerste serieuze zonnestralen!

Author Lot
Lot